Blog

Cine mi-a făcut haina?

mara moldova

 

Omul se întâlneşte după îmbrăcăminte şi se petrece după minte, spune un vechi proverb. Ce-ar fi dacă haina pe care o purtați, ar reprezenta mai mult decât simțul esteticului, cât de creativ sunteți, job-ul pe care îl aveți sau statutul social. Ce-ar fi dacă cineva v-ar întreba nu doar de unde ați cumpărat haina dar și cine și unde a fost creată? Ce i-ați putea răspunde?

“Cine mi-a creat haina?” reprezintă un proiect internațional de sensibilizare a consumatorilor să fie atenți și să cumpere responsabil. Acesta s-a născut după marea tragedie de la fabrica din Bangladesh, unde au murit peste 1000 de oameni. Aceștia lucrau în condiții inumane și salarii foarte mici.

mara

 

Majoritatea hainelor sunt produse în țările în curs de dezvoltare, atât și în Moldova. Fabricile mari oferă de lucru multor oameni, însă în același timp luptă cu concurența de pe piețele asiatice, respectiv salariile devin mult mai mici și condițiile mai rele, doar ca brandurile mari să aibă costuri de producere minime, iar noi să avem posibilitatea să cumpărăm 3 tricouri la 9.99$, dintre care doar câțiva cenți revin celor care le fac. Acest tip de haine se atribuie la conceptul de Fast Fashion, precum e mâncarea Fast Food, ieftină și dăunătoare, așa este și industria modei rapide, care ne face să cumpărăm mult și ieftin și de rea calitate, în același timp, venind cu colecții noi de 3 ori pe săptămână, ceea ce ne face să ne simțim demodați foarte repede, și trebuie iarăși să mergem la shopping. Cerc vicios. 

Dacă ni se pare că cei din China, Bangladesh, Cambogia sunt departe, atunci vă propunem un articol înspăimântător despre fabricile din România aici.

Vă îndemnăm să verificați tot ce purtați, în același timp să cumpărați mai puțin și lucruri care merită, de la branduri sustenabile și care oferă condiții decente de muncă.Întotdeauna sperăm că cei din Moldova au o altă atitudine față de angajați, iar ca să fiți mai siguri, cumpărați hainele dvs de la designeri sau producători mici autohtoni. Ei sunt cei care depun foarte mult efort în tot ceea ce fac, prețul cărora este mai mare, dar unul din motive este că își remunerează angajații corect și au condiții favorabile de muncă.

Ne-ar plăcea dacă haina ar spune ce principii și valori aveți, și responsabilitatea socială de care dați dovadă.

Pentru o selecție mai mare de haine create acasă, veniți la Moldova Fashion Days.

Cu drag,
Echipa MARA
Contact Form